Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central

Signats els preacords per a la renovació dels convenis de les indústries Siderometal·lúrgica de la província de Barcelona, Metal·logràfica de Catalunya i del comerç del Metall de la província de Barcelona

Després de diversos dies d’intenses reunions amb la part sindical i els mediadors del Departament de Treball, s’ha desencallat la negociació i s’han desconvocat les vagues previstes del 27 al 29 d’octubre, en els sectors d’Indústria Siderometal·lúrgica a la província de Barcelona i d’Indústria Metal·logràfiques de Catalunya. Així, en data de 25 d’octubre, a la seu de la Direcció General de Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Treball, es va a arribar a uns preacords en tots dos convenis. Igualment, el
dijous dia 27 d’octubre es va signar, dins la comissió negociadora, un preacord pel Conveni de Comerç amb la representació de SERVEIS-CCOO, en espera que des de FeSMC-UGT s’hi afegeixin.

En tots tres casos, són convenis a 3 anys, amb signatura de preacords que no han estat gens fàcils, tenint en compte la situació actual i la vaga plantejada en dos d’ells, obtenint en qualsevol cas en tots tres el consens de la representació empresarial, molt important en aquesta època d’incertesa.

Malgrat el cost econòmic important que pot patir cada empresa, en major o menor mesura, creiem que davant la situació difícil que estem vivint, cal emprendre actuacions que evitin el conflicte laboral, que pot ser el més perjudicial per a tots plegats.

El president de la UPM, Jaume Roura, va fer una primera valoració: «Des de la UPM entenem les dificultats econòmiques que estem patint les empreses amb la pujada dels costos energètics, l’increment de costos de primeres matèries i, ara, sumant els increments salarials. No estem contents, però la situació ens ha fet acceptar i tancar aquest acord”.

Cal destacar que la representació empresarial de la UPM a les negociacions engloba a totes les empreses: des de micros, petites, mitjanes fins a les grans. I aquests acords complicats s’han tancat pensant en totes, ja que la part sindical aspirava a uns objectius que, d’haver-se aconseguit, haurien posat en risc la viabilitat de moltes empreses.

Els increments acordats per aquest 2022 han estat del 4,2% en el conveni de la Indústria Siderometal·lúrgica de la província de Barcelona; del 4,5% en el conveni de la Indústria Metal·logràfica de Catalunya i del 4% en el conveni del Comerç del Metall de la província de Barcelona. Des de la nostra representació empresarial s’han posat límits del 85% a les clàusules de revisió dels convenis on n’hi havia (actualment era del 100%) i s’ha aconseguit que no s’inclogués en el conveni de comerç, on no n’hi havia.

Aquests increments són similars als increments que s’han pactat els últims mesos en el sector del metall i a la negociació col·lectiva d’altres províncies, com per exemple A Coruña, Navarra o Cantàbria. A més, en el nostre cas, la revisió és a la finalització de la vigència del conveni (no pas anual) i amb un topall del 85%.

Igualment, s’ha acordat la incorporació d’un permís remunerat de 12 hores de lliure disposició per a les persones treballadores en el conveni de la Indústria Siderometal·lúrgica de Barcelona i de 8 hores en el de la Indústria Metal·logràfica de Catalunya. En tots dos casos serà a partir de l’any 2023, és a dir, el 2022 no hi haurà hores de lliure elecció. Pel que fa al conveni del Comerç de la província de Barcelona,
s’ha acordat ampliar el permís per a visites mèdiques fins a les 20 hores anuals per a la persona treballadora i per acompanyament a pares, mares i fills menors de 16 anys.
Finalment, s’ha mantingut la jornada laboral actual en tots 3 convenis.