Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central

Neix el Gremi de la Bioconstrucció de Catalunya impulsat per l’ACEB des del Berguedà

L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà fa anys que aposta per la bioconstrucció i l’eficiència energètica amb l’organització d’una fira especialitzada i d’un curs d’activitats i formacions sota el segell de Firhàbitat. D’aquest projecte, i de la voluntat de créixer i fer un pas més per posicionar el Berguedà en el sector de la bioconstrucció i la sostenibilitat, la patronal ha impulsat la constitució del Gremi de la Bioconstrucció de Catalunya, la primera associació d’empreses, professionals i entitats del sector de la bioconstrucció que té els següents objectius:

● Ser punt de trobada de professionals i empreses
● Recollir les inquietuds i les necessitats del sector
● Ser interlocutor vàlid davant l’administració per vetllar pels interessos dels agremiats
● Donar suport a associacions, col·legis i entitats que treballen per fer créixer el sector
● Cobrir les mancances en formació detectades per les empreses
● Establir sinèrgies entre els seus associats per créixer conjuntament
● Potenciar el concepte salut lligat a la construcció
● Col·laborar en la investigació i la recerca de nous materials i sistemes constructius de forma multidisciplinària

Aquest nou gremi, impulsat per l’ACEB està obert a totes les empreses i professionals del país i ja compta amb una desena d’adhesions d’empreses referents del sector i amb les primeres accions concretes.

El primer dels projectes és la creació de l’Escola de formació professional en Bioconstrucció al Berguedà i la presentació de la que serà la seva seu oficial. A la iniciativa s’hi suma la implicació directa i imprescindible del Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, seu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). Amb aquesta col·laboració, el Gremi de la Bioconstrucció de Catalunya i el Museu del Ciment disposaran d’un espai físic adaptat per a la realització d’un programa formatiu de qualitat dirigit a professionals i tècnics. A hores d’ara ja hi ha tres formacions en marxa, una d’elles, un curs de mestratge en construcció tradicional d’una durada de 120 hores que permetrà assolir el certificat de mestratge que acredita als professionals a realitzar obres de restauració i rehabilitació. L’objectiu és crear una oferta contínua que permeti a professionals del territori, empreses i especialistes formar-se en diversos camps de la bioconstrucció.

Recentment s’ha signat l’acord de col·laboració entre el MNACTEC i l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà al Museu del Ciment de Castellar de n’Hug.

La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX. Les restes avui visibles encara posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un entorn natural singular. La fàbrica va iniciar l’any 2002 un nou recorregut, convertint-se en el Museu del Ciment, gràcies a la creació d’un centre d’interpretació i a un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica. El conjunt industrial cimenter és una seu del MNACTEC, adscrit a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. L’any 2005 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Darrerament, el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug ha iniciat un procés de revisió estratègica del conjunt patrimonial, amb el desenvolupament de diversos projectes, el més rellevant dels quals és el Pla Estratègic 2022-26. En aquest pla, un dels tres objectius principals és “esdevenir un referent en l’àmbit de la construcció sostenible i la volta catalana de maó de pla a través de la generació i la divulgació de coneixement sobre la qüestió”. Dins d’aquest objectiu, es marquen tres línies estratègiques: definir i impulsar un programa d’estudis tècnics i històrics de l’edifici i l’entorn; promoure la col·laboració amb institucions que duen a terme o promouen recerques en l’àmbit del ciment i la volta catalana de maó de pla, i fer divulgació científica i tècnica del coneixement generat.

Aquesta voluntat del Museu, compartida amb l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, ha fet possible convertir l’antiga fàbrica Asland en l’epicentre de la bioconstrucció a Catalunya, i signar l’acord de col·laboració entre les dues parts.

Una de les seves impulsores, Rosa Prat, assegura que es tracta d’un “pas important per continuar treballant en el camí de la bioconstrucció i posicionar el Berguedà com a territori referent en construcció sostenible i eficiència energètica, en aquest cas, amb la constitució d’un ens que permet aglutinar tots els que hi estem implicats i hi creiem”. A més a més, creu que la creació d’una escola específica en unes instal·lacions com el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug és “una oportunitat” i permet “unir el passat i el futur de la construcció en un mateix espai”. En aquest sentit, ha destacat que “l’evolució ens porta a aprofitar un conjunt fabril que va ser referent durant la reindustrialització per convertir-lo en un centre de formació dels nous sistemes de construcció que tenen la salut i la sostenibilitat com a bandera”. Creu que “la bioconstrucció és una revolució tan gran com ho va ser el ciment pòrtland en el seu moment”.