Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central

Els polígons de la Valldan i de Bufalvent comparteixen experiències enfocades a la sostenibilitat i la col·laboració entre empresaris

L’Associació de Propietaris de Parcel·les del Polígon Industrial La Valldan de Berga i l’Associació d’Empresaris del polígon de Bufalvent de Manresa comparteixen experiències en el camp de la sostenibilitat per a un canvi del model energètic també dels espais d’activitat industrial.

El president de l’Associació d’Empresaris del polígon de Bufalvent de Manresa, Bernat Ladrón de Guevara i la gerent, Montserrat Ambrós, van ser presents a l’assemblea anual de l’associació del polígon de la Valldan aquest febrer a la seu de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà per explicar el seu projecte impulsat recentment, la primera comunitat energètica empresarial del país: Manresa Il·lumina. Aquesta cooperativa està formada íntegrament per petites i mitjanes empreses industrials del Polígon Industrial Bufalvent i neix amb la voluntat d’aportar serveis per a la millora de la gestió energètica, ecològica i econòmica als seus socis, que podrà ser qualsevol empresa dins dels polígons d’activitat econòmica del municipi de Manresa. Compta amb la implicació de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa.

La nova cooperativa construirà i gestionarà instal·lacions solars fotovoltaiques i, en un futur, l’objectiu és que es converteixi en un agregador que pugui gestionar conjuntament les necessitats energètiques del polígon i planificar instal·lacions de renovables —com xarxes de calor, biomassa o eòlica— en funció de les necessitats col·lectives. Montserrat Ambrós assegurava que aquesta acció pretén impulsar la cooperació entre empreses, perquè “anar per lliure no funciona, la conjuntura econòmica ens ho està demanant, el planeta ens ho exigeix i per avançar hem de col·laborar”, va destacar.

El president dels empresaris de Bufalvent, Bernat Ladrón de Guevara va assegurar que projectes com aquests, “de col·laboració entre empresaris i col·laboració público-privada són molt importants per continuar avançant com a territori”. Per la seva banda, el president de l’associació del polígon de la Valldan, Miquel Canal, va mostrar-se molt receptiu al projecte iniciat a Manresa i creu que és una iniciativa per emmirallar-se i poder-la treballar des del polígon berguedà, ja sigui en l’àmbit d’una comunitat energètica o projectes de cooperació i col·laboració entre empresaris similar.

El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Berga, Aleix Serra, i l’alcalde de la ciutat Ivan Sánchez van parlar del projecte de la central de biomassa del polígon també com un exemple de comunitat, així com també de l’Apeu industrial de polígons que s’està treballant per intentar aixoplugar sota una mateixa marca tots polígons del Berguedà a nivell comarcal. “Teniu l’oportunitat de liderar aquest projecte de marca conjunta i de col·laboracions perquè som el polígon de la capital i que portem mes anys al peu del canó. Estem a un pas per generar aquests vincles amb els polígons de la comarca i crear aquest projecte”, va dir l’alcalde.

Associació Comarcal Empresaris Berguedà

comunicacio@aceb.cat o aceb@aceb.cat

Pl. Tarascon, núm. 8, bxs Berga -08600-

Tel. 93 822 14 04 www.aceb.cat