Parlem amb Cristina Puig, vicepresidenta de la PMCC

Entrevista a Cristina Puig, vicepresidenta de la PMCC

 • Cristina Puig és la cap de Recursos Humans de DENSO Barcelona i des de fa unes setmanes vicepresidenta de la PMCC. Ens pot explicar qui és la nova vicepresidenta de les empreses del metall de la Catalunya Central?

Sóc originària de Manresa, on vaig viure fins als 18 anys. Després d’estudiar a Barcelona i a el Japó, vaig tornar a Manresa amb 25 anys i molt poc després vaig començar a treballar a DENSO, on ha transcorregut tota la meva carrera professional. Recentment he estat 4 anys treballant a la seu europea del grup DENSO a Amsterdam, i va ser en tornar que vaig passar a ocupar la direcció general de recursos humans de DENSO Barcelona.

 • Quina és l’activitat principal i filosofia de treball de la vostra empresa?

DENSO és una empresa que pertany al grup TOYOTA, i que es dedica a fabricar diferents tipus de components per als principals fabricants de cotxes del món. La nostra filosofia de treball és clarament japonesa, prioritzant en tot moment la seguretat i la qualitat.

 • Com vius els primers mesos de vicepresidenta de la PMCC?

És una experiència molt enriquidora, que m’ha permès conèixer persones i empreses de la Catalunya Central amb activitats, interessos i dificultats semblants a les que puguem tenir a DENSO. La veritat és que ho estic gaudint i n’estic aprenent molt.

 • Quins són els punts centrals que cal treballar durant el mandat de la Junta actual?

Jo proposaria dues línies d’actuació: Primer de tot, reforçar la visibilitat de la PMCC i fer sentir la seva veu al territori. I en segon lloc, donar a conèixer i treballar per a solucionar les importants mancances pel que fa a professionals degudament formats que pateix el nostre sector.

No és que sigui res nou, simplement que crec que cal continuar treballant-hi fins que es vegin els fruits.

 • El rol de la dona en l’alta direcció. Com veus els canvis dels darrers anys, tant a la teva empresa com en els teus entorns de relació professional?

S’ha fet molt, i encara queda molt més a fer. Vull pensar que un dia en l’àmbit professional el gènere deixarà de ser rellevant i ja no se’n parlarà ni es tindrà en compte a l’hora de prendre decisions o de donar oportunitats.

Quins són els punts centrals i valors sobre els quals t’has de centrar en la teva tasca com a dirigent?

Els pilars fonamentals de l’empresa, la seguretat i la qualitat, també ho són de la meva feina. Des de recursos humans s’ha de facilitar la consecució dels objectius de l’empresa i alhora fer créixer personalment i professionalment les persones que en formen part.

 • Quin rol ha d’exercir la PMCC a la Catalunya Central?

D’una banda, la PMCC ha de fer d’altaveu per a les empreses que, per si soles, no es poden fer sentir. Cal donar-los serveis i facilitar-los la feina perquè puguin centrar-se en la seva pròpia activitat i progrés.

Alhora, cal facilitar la creació una xarxa entre les empreses, perquè unes i altres es coneguin, es puguin donar suport, i puguin beneficiar-se les unes de les experiències i coneixement de les altres.

 • La PMCC i la formació tècnica. Quina importància té per la Patronal i per les empreses associades aquesta vessant formativa?

Per mi aquest és un tema clau per al futur de les empreses de la patronal. Recentment hem llegit a la premsa que hi ha un dèficit importantíssim de places de formació professional. Això pot acabar sent un problema molt greu per a les nostres empreses si no s’hi posa remei molt aviat, ja que avui dia s’està patint ja una greu mancança de professionals formats en diferents àmbits i oficis.

 • Quin valor té en tot aquest bloc formatiu el CFP?

En té moltíssim, donat que des del CFP s’està treballant per a minimitzar el problema que comentava de mancança de professionals degudament formats en determinats oficis. A part, el CFP té una oferta formativa variada i adequada a les necessitats de les empreses del sector, que poden accedir amb facilitat a cursos, a maquinària i a instal·lacions que d’altra manera no estarien al seu abast.

 • En els darrers mesos, als fets derivats de la Covid s’hi ha afegit una manca de matèries primeres i components. Com ho viviu des de l’empresa? Està afectant els vostres costos o la producció?

És una situació molt complicada, que ens afecta directament com a empresa de producció, i també indirectament a causa de l’impacte que té en els nostres clients. Això dóna lloc a oscil·lacions molt grans en els volums de producció, i a encariments considerables a nivell logístic.

 • Quina lliçó haurem après quan hàgim finalment superat la pandèmia?

Espero que n’aprenguem moltes!  Potser destacaria que hem hagut d’aprendre a ser conscients que no hi ha res garantit, que tot pot canviar radicalment d’un dia per l’altre, fins i tot allò que feia molts anys que era de la mateixa manera.

 • Quina utilitat té per les empreses metal·lúrgiques formar part de la PMCC? Què els hi diria a aquelles empreses que s’ho estiguin plantejant?

Doncs jo els diria que totes les empreses hi tenen alguna cosa a guanyar: informació, assessorament, formació, sinergies, contactes amb altres empreses, que potser un dia esdevindran clients o proveïdors, etc. Estic completament convençuda que val la pena per a qualsevol empresa del sector del nostre territori.

By | 2021-09-21T12:06:39+02:00 20 September 2021|General|0 Comments

About the Author:

Secretaria