La fàbrica nova i el futur del metall

La Fabrica Nova fou el centre de filatura més gran d’Europa. També va ser on es va fer la primera vaga d’Espanya oficialment convocada. Era una gran empresa a on van treballar més de 3000 persones, bressol de nombrosos tècnics d’oficis. Adaptats als nostres temps avui són el capital humà de gran vàlua de la nostra indústria actual. Ara, aquest conjunt d’edificis seran el futur campus universitari en l’àmbit de l’enginyeria i tecnologia de la Catalunya de l’interior.

Per fi l’ajuntament de Manresa, amb el impuls, ànim i inspiració de la societat civil, encapçalada per la Patronal Metal.lúrgica de la Catalunya Central, amb el valuós suport de la Cambra de Comerç de Manresa i de la Fundació Lacetània/Centre de Formació Pràctica i finalment amb el lideratge de l’EPSEM-UPC, hi farem el seu nou projecte universitari. Amb la implicació i compromís de totes les empreses del sector metall i indústries vinculades així com de la PIMEC Catalunya Central. En la part formativa hi haurà el Centre de Formació Pràctica de la Fundació Lacetània, aportant tota la seva infraestructura de maquinària, tecnologia i laboratoris a fi de per compartir-los amb l’ EPSEM-UPC. Serà en benefici dels estudiants i futurs enginyers. Finalment s’haurà aconseguit fer realitat la nostra metàl·lica tossuderia d’ubicar-hi el campus d’enginyeria i tecnologia del segle XXI.

Aquest projecte podria estar acabat el 2024-2025. El Cfp compleix 20 anys i no pot esperar a fer realitat la seva ampliació de les seves actuals instal·lacions al Palau Firal de Manresa. Esperant el moment per traslladar-se a la Fàbrica Nova s’ampliaran l’actual nombre d’aules disponibles i a la vegada es crearà un nou espai per instal·lar-hi els nous equipaments de tecnologia de fabricació intel·ligent. Amb els acords de cessió establerts amb els principals fabricants de tecnologia en l’àmbit de la fabricació es disposaran equips d’alta tecnificació per ser la Digi-Fab, la primera aula-laboratori de Catalunya per a la formació.

Des de la PMCC tenim clar que la millora constant competitivitat del nostre teixit industrial es basa en una formació permanent dels professionals. Som una indústria que manté més de 4500 llocs de treballs d’alta qualificació. En aquest context cal una acció proactiva, altrament estem davant de la crònica d’una mort anunciada de moltes empreses. Els hi cal un relleu dels seus professionals qualificats com a torners, rectificadors, planxistes, soldadors, operadors de posada en marxa i manteniment de màquines, muntadors i ajustadors. Són necessaris tècnics-operadors qualificats sortits de l’FP on se’n formen 2 dels 10 que es necessiten.

Si volem ser la Silicon Valley de l’Europa del Sud, ens hem de creure el futur d’aquest campus universitari de l’enginyeria, de la formació continua i la formació professional dual. El trinomi  universitat/escola/empresa ha de ser un grup d’interès amb uns objectius comuns: coneixement de les actuals i les noves tecnologies, foment radical a l’emprenedoria per a iniciatives empresarials de nova creació, col·laboració empresarial entre petites empreses per guanyar dimensió, internacionalització, capacitat d’inversió i innovació del producte propi existent (som líders mundials).  Aquest producte propi serà demanda de noves generacions universitàries amb el suport dels inversors visionaris (que també en tenim) i la valuosa col·laboració en xarxa entre tots els agents i institucions (d’això sí que hem demostrat que ens sabem).  Tot plegat forma aquesta Catalunya industrial del centre del país de la que m’atreveixo a dir que territorialment sobrepassa el seu àmbit polític-geogràfic.

Seria desitjable que la Fabrica Nova tingués un museu sobre què va ser la  gran empresa Bertran i Serra i les indústries coetànies que avui són quasi totes història. Sense elles no seríem a on som ara. Per tot plegat es mereix un record honorable en forma de museu.

Xavier Perramon – vocal i expresident la Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central, membre del patronat de la Fundació Lacetània i membre de la comissió executiva del Centre de Formació Pràctica.

Manresa, 16 novembre 2021

By | 2021-11-23T10:13:26+01:00 23 November 2021|General|0 Comments

About the Author:

Secretaria